Chcesz poczuć się jak Bezimienny z Gothica? Przygotuj potrawkę z chrząszcza według naszego przepisu!
Czujesz, że warto posilić się przed wyprawą na ścierwojady i kretoszczury? Trailer zmierzającego wznowienia Gothica nie zaspokaja Twoich potrzeb? Jeśli tylko masz kocioł i chochlę, zrób wyjątkową zupę z chrząszcza! Dwadzieścia procent życia to nie przelewki!
Składniki:
- 2 litry bulionu (drobiowego lub wegetariańskiego)
- 500 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki łoju z cieniostwora, choć możesz użyć oleju, jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę
- garść kolendry
- duża szczypta pieprzu i soli
- pół cytryny
- kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 500 g chrząszczy (tudzież krewetek)
- 200 g brązowych pieczarek
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżki smalcu z zębaczy… to znaczy masła
Przygotowanie:
- W kociołku, na łoju cieniostwora smażymy cebulę w piórach, po chwili dodając cieniutko pokrojone pieczarki.
- Doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą oraz imbirem. Nie zapomnijcie o cytrynie!
- Wrzucamy do bulionu.
- Na tej samej patelni rozpuszczamy smalec z zębaczy i krótko smażymy „chrząszcze”.
- Do bulionu dolewamy mleko (kokosowe).
- Na sam koniec wrzucamy posiekaną kolendrę.
Gomez twierdzi, że zupa z chrząszcza najlepiej smakuje z makaronem ryżowym!
Przepis powstał w oczekiwaniu na Gothic 1 Remake. Przesyłamy najlepsze życzenia dla deweloperów!
Jeśli jednak bardziej interesuje Cię, drogi Czytelniku, oryginał pierwszej części, znajdziesz go w niskiej cenie w oferie sklepu GOG.com.
Redaktorka: Paulina Nosek