Magia i miłość przeplatają się od zawsze, tak jak i drogi Yennefer (a czasem Triss, czy też innej dziewki z imponującym dekoltem) z Geraltem. Poznajcie przepis na gulasz z sukkuba, którym czarodziejka próbowała zatrzymać wiedźmina u swego boku.
Po tym, jak życzenie dżina przestało działać, kruczowłosa czarodziejka wpadła na inny pomysł, by przywiązać wiedźmina do siebie na dłużej… a być może nawet na zawsze. Zostawiła po sobie zaczarowaną recepturę na demoniczny sos. Poznajcie więc przepis Yennefer na gulasz z sukkuba, inspirowany bestiariuszem z Wiedźmina.
Składniki:
- 1 kg żołądków z sukkuba (lub kurczaka)
- 2 marchewki
- garść grzybów od Pań Lasu
- 200 g nerkowców
- pęczek szczypiorku
- 100 ml sosu sojowego
- 50 ml miodu
- włoszczyzna
- 50 g soli
- 50 g pieprzu młotkowanego mieczem z nilfgardzkiej stali
- 4 ząbki czosnku
- 2 białe cebule
- ulubiony makaron
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Żołądki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
- Obraną włoszczyznę doprawiamy pieprzem i przypalamy na patelni aż zrobi się lekko czarna.
- Następnie zalewamy wraz z mięsem wodą i gotujemy do miękkości przez dwie godziny.
- Na ostatnie 15 minut gotowania dodajemy sól.
- Mięso odcedzamy, podsmażamy na patelni z czosnkiem, grzybami oraz drobno posiekaną cebulą.
- Jak cebula się zeszkli niczym oczy wroga, z którego uchodzi życie – dodajemy miód oraz sos sojowy.
Podajemy z makaronem, szczypiorkiem oraz prażonymi nerkowcami.
Jeśli spodobał Wam się ten przepis inspirowany Wiedźminem, to polecamy Waszej uwadze również recepturę na olej przeciw upiorom. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek.
Redaktorka: Paulina Nosek