Grajmerki od kuchni. Przepis na pierogi, które wykuł Hattori (Wiedźmin)

Rzuć wszystko i wyjedź w Bieszczady. Albo zabierz się za przepis na pierogi, które Hattori wykuł (niemal) osobiście.

Jak prowadzić biznes w tym kraju, kiedy wszędzie rzucają Ci kłody pod nogi? Zbiry zabierają aż pięćdziesiąt procent zysków, negocjacje, przelewanie krwi i świst mieczy. Chyba lepiej zostawić to wszystko i lepić pierogi. Zapraszamy Was więcej na przepis na pierogi, które wykuł Hattori.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe, z poprzedniej Płotki jeśli Geralt się podzieli)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona papryka
  • 500 ml wywaru z wiwerny (rosołu)
  • sól i pieprz do smaku

Ściśle tajna receptura na ciasto Hattoriego:

  • 1 kg mąki z Novigradzkiego Młynu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 500 ml wrzątku

Przepis na pierogi wykute przez Hattoriego:

  1. Surowe mięso doprawiamy, dodając cieniutko mieczem poszatkowane warzywa.
  2. Dodajemy sól oraz pieprz i nieustannie mieszając, dodajemy wywaru.
  3. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól, masło i ciągle wyrabiając, dodajemy wrzącej wody.
  4. Hattori twierdzi, że ciasto jest niczym wojownik po walce. Po wyrobieniu musi odpocząć. Minimum kwadrans.
  5. Następnie wałkujemy, wykrawamy okrągłe placki, nadziewamy surowizną i sklejamy.
  6. Gotujemy na parze przez 20 minut.

I oto Wasza idealna sakiewka przed męczącą wyprawą.

Przepis na pierogi, które wykuł Hattori (Wiedźmin), na zdjęciu widzimy figurkę Wiedźmina leżącą w talerzu z azjatyckimi pierożkami

Poprzedni przepis inspirowany grą możecie znaleźć tutaj.

Scroll to Top